Mijn verhaal

De kwaliteit van onze werkrelaties bepaalt grotendeels de kwaliteit van ons werk

Sterke werkrelaties als basis voor vertrouwen en samenwerking

Vaste grond in onzekere tijden

Mijn uitgangspunt is dat mensen over het algemeen graag een goede bijdrage leveren aan hun werk, terwijl dat niet altijd gemakkelijk is.

Lid worden van een organisatie is een keuze en pas mogelijk als je bereid bent je aan de taak van die organisatie te wijden. Om vervolgens betekenisvol werk te kunnen leveren, vragen we elkaar samen te werken door relevante en betrouwbare informatie te delen en maken we mooie afspraken over eigenaarschap, wendbaarheid en het waarderen van verschillen. Vaak blijkt echter het maken van dit soort afspraken niet genoeg. Wij verhouden ons in elke context voortdurend tot elkaar. Kunnen we in deze samenwerking op elkaar rekenen of niet? Kan ik zeggen wat ik vind of kan ik elk moment een zetje krijgen? 

Werkrelaties waarin we ons niet thuis voelen, nodigen eerder uit tot overleven dan tot samenwerking, eigenaarschap en wendbaarheid. Dat verklaart waarom we in de ene situatie kunnen schitteren en in de andere situatie staan te schutteren. En waarom we soms geen initiatief nemen, ons talent niet inzetten en ons niet aan eerder gemaakte afspraken houden, terwijl we dat wel zouden willen. Het is menselijk om soms af te wijken van wat je belangrijk vindt. En ook onhandig, want het maakt je minder geloofwaardig, het vertrouwen neemt af en dat maakt alles uit in situaties waarin er iets op het spel staat. Het helpt dan niet om afspraken opnieuw te maken of mensen en groepen weg te zetten als incompetent of onbetrouwbaar. Het antwoord ligt meer besloten in het versterken van onze werkrelaties: het verkennen en bespreken van patronen en de samenhang tussen persoonlijke en systemische triggers.

Goed lidmaatschap betekent mijns inziens daarom niet alleen dat je belooft je te wijden aan de taak maar ook aan de werkrelaties die daarvoor nodig zijn. Goed leiderschap betekent mijns inziens dat je, vanuit een relationeel perspectief, een context maakt waarin jouw medewerkers betekenisvol werk kunnen leveren.

Achtergrond

Ik studeerde gedragswetenschappen (orthopedagogiek en onderwijskunde) aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daarna verdiepte ik mij vanuit verschillende perspectieven in de organisatie- en veranderkunde.

In de jaren negentig werd ik gegrepen door het gedachtegoed over organizational learning van Chris Argyris, hoogleraar aan Harvard University. De vonk sprong over toen ik aan den lijve ervoer dat we in lastige situaties feitelijk iets anders doen dan wat we denken dat we doen en waar we in theorie zeggen achter te staan. We zijn bijvoorbeeld vóór openheid, maar houden in een lastig gesprek toch graag voor ons wat we van de ander denken. Hierdoor dragen we zelf, onbedoeld, bij aan een onproductieve samenwerking.

In mijn loopbaan ben ik voortdurend op zoek gebleven naar invalshoeken om meer te weten te komen over leren en samenwerken in organisaties. Er kwamen inzichten en instrumenten bij vanuit het systemisch werk, waarin niet direct zichtbare relaties tussen de leden en eventuele knelpunten daarbinnen zichtbaar worden. Ik verdiepte me in besluitvormingsmethodieken, het brein en de antropologie; ik leerde dat veel gedrag volstrekt normaal is en dat we er maar beter rekening mee kunnen houden.

Ik leerde ook veel over mezelf. Sommige dingen werden makkelijker, andere niet, maar ik begreep ze een stuk beter. Ook dat helpt.

In mijn werk als organisatieadviseur deed ik, samen met mijn klanten, veel ervaring op met de toepassing van al deze inzichten in samenwerkingsvraagstukken. Hierbij zag ik telkens weer hoe werkrelaties het vertrekpunt vormen in ons werk. Niet alleen in de organisaties, groepen en personen die ik begeleid, maar ook in mijn eigen werkrelaties met klanten.

Ik ging taal en handvatten geven aan dit relationele perspectief in het werk en schreef er in 2019 een boek over, ‘Betekenisvolle Werkrelaties’. Hierin laat ik zien hoe je met patronen kan werken, hoe persoonlijke en systemische triggers met elkaar verbonden zijn en hoe werkrelaties een belangrijk houvast kunnen zijn in onzekere tijden. Het boek wordt inmiddels in verschillende opleidingen gebruikt.

Ik heb in mijn loopbaan afwisselend als intern en extern adviseur gewerkt, waarvan, onder andere, zes jaar bij het ministerie van Buitenlandse Zaken te Den Haag en vijf jaar bij De Galan & Voigt, bureau voor organisatieontwikkeling te Amsterdam. Sinds 2004 ben ik gevestigd als zelfstandig adviseur in het noorden van het land. Naast begeleiding van samenwerkingsvraagstukken als adviseur, treed ik op als docent bij instituten en voor verschillende organisaties zoals ziekenhuizen, ministeries, gemeentes, onderwijsorganisaties, zorginstellingen en als spreker op congressen en events. Ik ben oprichter van het Netwerk Partners in Werkrelaties (www.werkrelaties.nl).

Sterke werkrelaties voor groei en innovatie in een complexe wereld.

Vragen? Reacties?

Contact

Naam